Niets doen

De worsteling met 'niets doen' in het dagelijks leven, op je werk of tijdens je studie is voor veel mensen herkenbaar.

De vakantie staat voor de meeste van ons voor de deur. Even helemaal niets doen. Uitblazen. Nieuwe energie opdoen. Ik hoor het mensen de laatste tijd veel zeggen. Maar hoe ga jij om met ‘niets doen’ wanneer het geen vakantie is? Wat vind je ervan?

Onze tweestrijd met ‘niets doen’

De worsteling met ‘niets doen’ in het dagelijks leven, op je werk of tijdens je studie is voor veel mensen herkenbaar. We vinden daar iets van. Afgelopen week gaf ik een workshop aan PhD studenten op het Junified Event van Amsterdam Public Health. Ook hier kwam deze worsteling weer ter sprake.

Hoe kan ik omgaan met de momenten dat ik zit te wachten op feedback en eigenlijk niets kan doen? Als ik niets doe, voel ik me lui en heb ik het gevoel dat ik wel iets moet doen’. 

Op deze vraag bestaat geen simpel antwoord. Er is geen tooltje dat je helpt om van deze gedachten of overtuiging af te komen. Nu ben ik sowieso niet zo van tips en tools, want dan gaan we onszelf trucjes aanleren en dat is nooit duurzaam. Het antwoord op deze vraag heeft veel met perceptie te maken. Als jij ‘niets doen’ associeert met lui, dan is je perceptie van ‘niets doen’ louter negatief. 

De rol van cultuur en geschiedenis

Zoals Marije Remmelink al schreef in haar artikel ‘Waarom vaker niksen goed is’ op Wij Maatschappij staat het ‘niets doen’ ook haaks op het Nederlandse Calvinisme. Dat in het teken staat van hard werken, soberheid, ingetogenheid en rechtlijnigheid. Niks ‘even niksen’ dus. Wij Nederlanders zijn liever nog productiever en efficiënter dan dat we even pauze nemen van de tijd. Bewust niks doen, zit niet in ons systeem. En dus voelt het onnatuurlijk. We zijn het ons vaak niet bewust, maar cultuur en geschiedenis speelt ook een belangrijke rol in de overtuigingen die we met ons meedragen. Dit zijn de onbewuste boodschappen die we meekrijgen in ons leven.

Niets doen is een belangrijke en waardevolle vaardigheid

Hoe anders kan het zijn als je kan inzien dat ‘niets doen’ niet lui is, maar een belangrijke vaardigheid die heel nuttig is en je veel oplevert. Nietsdoen is niet iets dat je moet bewaren voor vakantie, maar bouw het in. In je leven en werkcyclus.

‘Niets doen’ is waardevol. Het geeft je de mogelijkheid om te reflecteren en bewust te worden van de stappen die je onderweg hebt gezet. Het geeft je de mogelijkheid om je successen te vieren. ‘Niets doen’ is waardevol. Het stelt je in staat om daadwerkelijk te voelen hoe het met je gaat en te voelen wat je nodig hebt na een periode van hard werken. ‘Niets doen’ is waardevol. Hiermee bied je jezelf de kans om op te laden. Nieuwe energie op te doen voor een drukke periode die er straks waarschijnlijk weer aan gaat komen als je bijvoorbeeld de feedback ontvangt op hetgeen wat je hebt gemaakt. Je kunt die energie maar beter beschikbaar hebben, zodat je het optimale uit jezelf kunt halen. ‘Niets doen’ is waardevol….en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dus hoe kijk jij tegen ‘niets doen’ aan? Is het werkelijk lui of is het waardevolle tijd die je veel kan brengen? 

Drie vragen voor jou

Drie vragen die ik je graag mee geef;

  • Waar komt jouw overtuiging vandaan dat niets doen betekent dat je lui bent?
  • Waarom moet je altijd vooruit en door blijven rennen?
  • Wat gebeurd er als je niets doet? Wat kom je tegen dat maakt dat je daar als een reflex vandaan wilt?

Je gedrag veranderen ten aanzien van ‘niets doen’ vraagt het aanraken van een diepere laag bij jezelf. Dat is de eerste stap, daarna kun je gaan doen. Het daadwerkelijk doen helpt je om vertrouwen op te bouwen met je nieuwe gedrag. Doen geeft je de kans om te ervaren en ontdekken wat ‘niets doen’ jouw oplevert.

Merk je bij jezelf ook de worsteling met ‘niets doen’. Ervaar je constant een opgejaagd gevoel, waardoor je blijft doorrennen. Plan een vrijblijvende kennismaking in. Samen gaan we naar de kern van wat er bij jou speelt en kijken we of mijn begeleiding op dit moment is wat daarbij past. Voel je welkom.

Dit vind je misschien ook leuk: