Moeite met kiezen en beslissen

Perfectionisme loslaten - Maunga coaching

Hoe het herstellen van het contact met je lichaam en het bepalen van jouw waarden je kunnen helpen in het maken van keuzes.

In mijn coaching kom ik het vaak tegen. Mensen met een patroon van perfectionisme die veel moeite hebben met beslissingen nemen en keuzes maken. Geen keuze maken, betekent beslissingen iedere keer opnieuw uitstellen. Hierdoor blijft het druk in je hoofd. Je blijft malen, je blijft piekeren. Voor wie moet ik kiezen, voor wat moet ik kiezen? Bang om iemand teleur te stellen of jezelf, want als je kiest moet je wel het juiste kiezen.

Het typeert mensen met een patroon van perfectionisme. Je wil alles zo perfect mogelijk doen, ook keuzes maken en beslissingen nemen. Je gaat ervan uit dat je maar één keer de kans krijgt om te kiezen. Het motto ‘Kiezen is verliezen’ is er wellicht één waarin jij jezelf herkent. 

Samenwerking tussen denken en voelen

Maar geen keuze maken is ook verliezen. Geen keuze maken betekent immers stilstand. Je zet jezelf vast en komt geen stap verder. Je zult nooit weten of ervaren wat het resultaat van je keuze had kunnen zijn en daarmee doe jij jezelf onbewust te kort. Een keuze maken zorgt er namelijk voor ongeacht de uitkomst, dat je (waardevolle) inzichten kunt opdoen en kunt leren. We mogen mijn inziens goed of fout veel meer loslaten in het maken van onze beslissingen en keuzes, zodat we het leven weer meer kunnen ervaren. En ik begrijp heel goed dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan.

Wanneer je worstelt met perfectionisme heb je als het ware geen vaste grond onder je voeten als je moet kiezen, en zweef je tussen twee of meer mogelijkheden. Het voelt alsof je continue heen en weer geslingerd wordt.

Een keuze is gebaseerd op de samenwerking tussen denken en voelen.

Als je boeken leest over keuzes maken, dan vind je daar haast altijd terug dat een keuze gebaseerd is op de samenwerking tussen denken en voelen. Hoofd en hart. Lichaam en geest. En die verbinding met je lijf dat is nu net wat ontbreekt bij perfectionisme. Je probeert met je denken alleen te beslissen en je mist dus de belangrijke factor, je gevoel of intuïtie. Het contact met het lichaam is uitgeschakeld, omdat je altijd in je hoofd zit.

Hierdoor wordt het hoofd ook zo druk. Ik hoor het coachees regelmatig zeggen, het is zo druk in mijn hoofd. Ik wil er vanaf. Daarom gebruik ik in mijn coaching vaak lichaamsgerichte oefeningen, zodat de coachee het contact met zijn of haar lichaam weer kan ervaren en weer leert om op zijn of haar  lichaam te vertrouwen. Veel van de antwoorden op je vragen vind je daar al.

Waarden als bakens om je richting te bepalen

Wat daarnaast helpt is het weten wat je belangrijk vindt in je leven. We noemen het ook wel waarden. Het geeft je inzichten en het helpt je onder andere bij het maken van keuzes. 

Waarden verklaren waarom we dingen doen, of misschien wel (niet) zouden moeten doen. 

Als we over waarden spreken is het goed om het verschil te duiden tussen doelen en waarden.

  • Doelen kunnen worden bereikt, doelen zijn bestemmingen, doelen worden gesteld, doelen komen vaak van buitenaf.
  • Kernwaarden blijven bij ons, ook als we onze doelen wel/niet bereikt hebben, kernwaarden zijn richtlijnen, kernwaarden maken deel uit van wie we zijn, kernwaarden worden ontdekt, kernwaarden komen van binnen uit.

Kernwaarden geven je dus uitsluitend richting aan je denken, voelen en handelen. Een mooie metafoor hiervoor is een zeevaarder wiens doel is het bereiken van de haven en afmeren op de (beste) ligplaats. Om daar te komen, koerst hij op de vuurtoren. De vuurtoren is geen bestemming, maar bepaalt wel de richting. 

Als stress of ongemak toenemen, kunnen je waarden je helpen om toegewijd te blijven handelen. Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat koersen op waarden goed voelt. Toegewijde actie betekent dat je handelt in overeenstemming met je waarden, ook als je gefrustreerd of onzeker bent. Waarden maken je werk of je leven niet alleen rijker, intenser en betekenisvoller; ook versterken ze je mentale weerbaarheid, veerkracht en flexibiliteit.

De goede of foute keuze

Nog even terugkomend op het loslaten van goed of fout in het nemen van beslissingen. Door goed en fout los te laten, ontstaat er ineens ruimte. Ruimte om te kunnen voelen. Ruimte om te mogen ervaren. Ruimte om te mogen ontdekken welke keuze je wilt maken. Er is geen goed of fout. We weten niet wat een goede of foute keuze is. Door dit los te laten maak je geen keuzes gebaseerd op angst, maar vanuit nieuwsgierigheid. Wat voel je als je dit zo leest?

In de imperfecte summer course op 16 augustus en 20 september leer je doormiddel van verschillende visualisaties weer contact maken met je intuïtie. En ga je aan de slag met het ontdekken van jouw kernwaarden en hoe je hier vorm aan wilt geven. 

Wil je meer over weten over deze summer course? Hier vind je alle informatie.

* Bron; Zeg me dat ik oké ben (Marcel Hendrickx). Focus, vertrouwen, Veerkracht (Nico W. van Yperen). Zelfcompassie (Kristin Neff)

Dit vind je misschien ook leuk: