De perfecte race

perfecte race; perfectionisme; sport; levenslessen; veerkracht; visualisatie; focus; loslaten; bewustworden

Als sportliefhebber kan ik mijn lol niet op deze zomer. Zoveel sport! Met grote interesse volg ik nu dan ook alles ten aanzien van de Olympische Spelen. Zoveel verschillende sporten en sporters. Zoveel verschillende verhalen en emoties, maar allemaal die Olympische droom. Het doel om op dit specifieke moment op je best te presteren. De perfecte race lopen, rijden, zwemmen, surfen, zeilen, fietsen, spelen…. 

Levenslessen 

Ik geniet met volle teugen en het verrast mij iedere keer weer hoeveel mooie levenslessen er in sport zitten. Want als we het over de perfecte race hebben, bestaat die dan eigenlijk wel? Wat maakt een race perfect? En hoe dien je je hierop voor te bereiden? 

En gelden deze lessen ook niet voor het leven en werk? Het beste uit jezelf halen. De beste versie van jezelf zijn. Of dat nu werk, sport of het leven is. Volgens mij komt dit overeen en kunnen we deze lessen op al deze verschillende gebieden gebruiken en inzetten.

De perfecte race betekent niet dat alles perfect gaat. Bij de perfecte race ben je voorbereid op de realiteit en dat is niet de perfecte race. Onderkennen dat een wedstrijd, een project of het leven nooit vlekkeloos verloopt en dat omarmen. Om vervolgens te re-focussen en je veerkracht te kunnen tonen. Dat is waar het over gaat. 

De vinger op de zere plek

Misschien wordt hier ook wel gelijk de vinger op de zere plek gelegd. Want het aankijken en omarmen van tegenslag vinden we vaak lastig. We zien en ervaren toch liever het ‘perfecte’. We kijken toch liever die scènes uit de film waar alles goed gaat en vlekkeloos verloopt. Maar als het over de perfecte race gaat dan dien je ook aversie, tegenslag en frustratie te omarmen en mee te nemen in je voorbereiding. 

Een aantal maanden geleden volgde ik vanuit mijn interesse in sport een seminar van Nico W. van Yperen en las zijn boek ‘Focus, vertrouwen, veerkracht’. Hij schrijft in het boek een mooi stuk over de perfectie in de sport.

Want hoe goed een race ook is, ook al sneuvelt een wereldrecord, het is eigenlijk nooit een perfecte race. Het kan altijd beter of sneller. Dat neemt niet weg dat het streven naar de perfecte race inspireert. En zeker als sporter is het belangrijk dat je de overtuiging hebt dat je het onvoorstelbare gaat presteren. Zij die hun perfecte race kunnen visualiseren, vergroten de kans dat ze hún perfecte race daadwerkelijk gaan uitvoeren.

Voorbereid zijn op de realiteit

Maar met alleen visualiseren van het perfecte kom je er niet!

Sterker nog, als je als sporter uitsluitend met de perfecte race bezighoudt, dan is de kans groot dat je uiteindelijk onder je niveau presteert. Want laten we eerlijk zijn. De realiteit is dat de perfecte race, zelden worden gerealiseerd. Het gaat bijna nooit precies zoals jij wilt, er gaat altijd wel wat mis, er gebeuren altijd wel dingen die je van te voren niet hebt bedacht of had voorzien. De omstandigheden zijn vaak net even anders dan de vorige keer. 

Als je je in de voorbereiding alleen maar focust op de perfecte race, dan zakt de moed je in de schoenen bij de eerste de beste tegenslag. De perfecte race is onhaalbaar geworden en als je je daar uitsluitend op hebt gericht, ontstaan er negatieve gedachten en gevoelens. Je laat je race lopen en daarmee laat je de kans om te winnen of een ander goed eindresultaat onbenut.

Registreren, loslaten en re-focussen

Aversie, tegenslag en frustratie horen bij de weg naar de perfecte race. De uiteindelijke winnaars zijn degene die de best ontwikkelde vaardigheden hebben om adequaat met foutjes en missers om te gaan. Een belangrijk aspect is daarom je voor te bereiden op het onvermijdelijke, en te leren hoe je met normale aversie, tegenslag en frustrerende ervaringen omgaat. 

De volgende drie stappen kunnen je hier goed bij helpen:

  1. Registratie: Je registreert wat er tussen je oren afspeelt zonder er een oordeel over te vellen als zijnde slecht, ongelegen, fataal of fout.
  2. Release (loslaten): Het bewustzijn creëren dat negatieve gedachten en emoties niet alleen komen, maar ook weer gaan.
  3. Re-focus: De belangrijkste stap is re-focussen op je taak of je bewust zijn van je persoonlijke kernwaarden. Bijvoorbeeld het uitstralen van mentale weerbaarheid en veerkracht. Hoe wil jij als persoon zijn in dit soort situaties? Hoe wil je dat anderen jou zien? Als je dat weet, dan kun je je concentreren op het gedrag dat strookt met jouw kernwaarden. 

Metafoor

Het meenemen van een diversiteit aan ongewenste gebeurtenissen en hoe je hiermee omgaat of wil omgaan is dan ook ontzettend waardevol. Hoe je dit doet? Door het mee te nemen in je visualisatie en veel aan wedstrijden mee te doen. De genoemde stappen/vaardigheden eigen maken gaan je helpen in je weg naar de ‘perfecte race’.

En dit geldt dus niet alleen voor de sporter. Dit geldt voor iedereen die een ‘perfecte race’ wil lopen naar zijn of haar stip op de horizon! Ongewenste gebeurtenissen meenemen in de visualisatie van jouw droom, stip of doel en ervaringen op doen. Daar hoort vallen en opstaan bij. De weg naar succes of je doel loopt nu eenmaal altijd langs hoge toppen en diepe dalen.

De perfecte race als metafoor voor het leven! Of vica versa?!

Ik sta er altijd voor open om samen te sparren. Wat is jouw verhaal? Heb je een vraag over coaching? Laten we een vrijblijvend gesprek inplannen? Ik kijk er naar uit om je te spreken!

Bron; Focus, vertrouwen, veerkracht, Nico W. van Yperen

Model; 3R Model (Hendriksen, 2018)

Dit vind je misschien ook leuk: