De kracht van kwalitatieve rust

De worsteling met 'niets doen' in het dagelijks leven, op je werk of tijdens je studie is voor veel mensen herkenbaar.

Waar denk jij aan bij rust? Waar denk je aan bij zelfzorg? En wanneer neem jij hier de tijd voor? Is dat alleen als je op vakantie gaat? Of neem je hier ook bewust de tijd voor gedurende de dag, gedurende week of gedurende maand?

Rust en ontspanning

We weten dat het belangrijk is, maar we vergeten het ook snel, want meestal vinden we dat we hard moeten werken, door moeten werken en druk bezig moeten zijn. Zeker als je worstelt met een patroon van perfectionisme, zal dit je niet onbekend voorkomen. Doorgaan, ook al zegt je lichaam nee. 

We vergeten vaak het belang van rust en ontspanning

Maar hiermee vergeten we dat rust juist productiever en creatiever maakt. Je leert ook veel sneller, omdat er in jezelf ruimte is om nieuwe informatie tot je te nemen. Je krijgt meer overzicht en meer perspectief. De batterij dienen we dan ook af en toe op te laten. Niet alleen op vakantie, maar juist ook gedurende de dag. 

Kwalitatieve rust

Ik ben benieuwd en nieuwsgierig. Weet jij wanneer je productief bent en wanneer je rust nodig hebt? Want beide heb je nodig om je doelen te bereiken. Beide heb je nodig om balans te creëren in je dag. Een balans van rust, herstel, actie en gaan. De ying en de yang. Eb en vloed. Alles hangt daarmee samen. 

Rust en productiviteit beide heb je nodig om balans te creëren in je dag

Een paar weken geleden had ik een interessante en inspirerende sessie van Lotte van Energy Movement. Dit ging over kwalitatieve rust en hoe je dit meer onderdeel kan maken van je dag, waardoor je energie op peil blijft. Kwalitatieve rust is een belangrijk element met betrekking tot jouw vitaliteit. Rust gaat niet alleen over slaap. Rust betekent ook niet perse niets doen. Rust gaat over balans tussen momenten die energie geven, zodat de actie modus kan ontstaan en blijven bestaan. 

Hoe breng je meer balans tussen momenten van rust en actie?

Wil je meer balans tussen rust en actie, dan helpt het om je bewust te worden van wat energie geeft en wat energie kost. En begin dan met het in kaart te brengen van wat je energie kost, want je wilt uiteraard positief afsluiten.

Wat kost jouw energie?

Loop je dag eens na. Welke dingen doe jij op een dag die je energie kosten? Neem hier niet meer dan zes minuten de tijd voor en schrijf dit voor jezelf op. Op welke gebieden lekt er energie? Als jij een ton was met allemaal gaatjes erin waar loopt het water dan uit. Van welke dingen, mensen, projecten etcetera? Kijk niet alleen op werkgebied, maar trek het ook breder.

Krijg inzicht in wat jou energie geeft

Okay, wanneer je dit lijstje klaar hebt, ga nu dan eens na  waar jij energie van krijgt. Waarvan kun jij opladen? Herstellen en ontspannen? Van welke dingen word je blij? Wie of welke dingen maken je aan het lachen? Met welke mensen ben je graag? Wat doet je verwonderen? En wat bewonder je? In het Engels hebben ze hier een heel mooi woord voor: Enchantement. Het is hetgeen wat je goed doet voelen. 

Enchantment: Wat doet je verwonderen? Waar word je blij van? Waarvan kun jij opladen? Wat doet je goed voelen?

Schrijf ook deze dingen weer op, zonder belemmerende gedachten. Denk bijvoorbeeld eens aan wat je leuk vond om te doen toen je nog klein was? Neem zes minuten de tijd en maak je lijstje compleet. 

En dit laatste lijstje is jouw zelfzorg recept. Dit zijn de dingen waarmee jij jezelf kan opladen en jezelf energie kan geven. Je zult zien dat het vaak geen grote dingen zijn die je opladen. Het zijn de kleine die het verschil maken. Ze hoeven dus ook niet persé veel tijd te kosten. Even tien minuten dansen tussen je werkzaamheden door, omdat je daar blij wordt. Een wandeling van een vijftien of dertig minuten, omdat je ervan houdt om in de natuur en buiten te zijn. Je ontwikkeld met dit lijstje een recept waardoor je productief kan blijven vanuit positieve energie gedurende de dag. 

Zie deze lijst als de dingen die je meer mag gaan toelaten in je leven. Het eerste lijst daar mag je ook naar kijken, want misschien staan hier wel bepaalde gewoontes van jou op. Misschien staan hier wel dingen op die je onbewust doet of moet doen, want als je die niet doet……  Ja, wat dan eigenlijk? Wat is het ergste wat kan gebeuren?

To-do en Ta-daa lijstjes

Door kwalitatieve rustmomenten, dus die van je enchantment lijstje, toe te voegen aan je dag houd je ook energie over voor de dingen die niet altijd heel fijn zijn. Want laten we ook eerlijk zijn, soms hebben we dingen op onze to-do staan die nu eenmaal niet zo leuk zijn, maar wel moeten gebeuren. 

Gun jezelf momenten op een dag waar de stress even kan wegvallen.

Wordt je bewust van je kwalitatieve rustmomenten en maak ze onderdeel van je dag. Tijdens de sessie zeiden ze dit heel mooi: ‘Maak niet alleen een to-do lijstje, maar ook een Tadaa-lijstje voor de dag.’ Zodat je gedurende de dag ook momenten hebt waar de stress even kan wegvallen. Bepaal op de dag zelf waar je behoefte ligt en wat je nodig hebt en gun jezelf die momenten!

Meegaan in de cyclus van de natuurlijke seizoenen

Ontspanning en rust nemen is echt een onmisbaar ingrediënt voor jezelf. Vaak onderschatten we het nut, maar ik heb het al vaker genoemd. Als we kijken naar de natuur dan hebben we in de natuur vier verschillende seizoenen en die seizoenen komen bij ons als mens ook terug. In onze dag, in onze week, in onze maand en ons jaar. We hebben allemaal een eigen biologisch ritme meegekregen vanuit de natuur. Het ritme van rusten -zaaien – ontkiemen – oogsten. Rust is dus onderdeel van onze natuur en als je continu de stap rust overslaat uit de natuurlijke cyclus, dan is de kans groot dat het een keer op is.

Dus zorg goed voor jezelf gedurende de dag en maak voor jezelf zowel een to-do als een ta-daa lijstje!

Vind je het lastig om kwalitatieve rustmomenten toe te voegen aan je dag? Weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je hier gewoon is vrijblijvend over sparren. Neem gerust contact op, dan plannen we een moment om met elkaar te kijken waar je tegenaan loopt.

Dit vind je misschien ook leuk: